Saltkrakan illustration banner

Vi på Saltkråkan

Sommaren i Stockholms skärgård bjuder på många spännande äventyr med fisknättjuvar, skattjakter, sjönöd, sälräddning och mycket annat dråpligt och lagom hemskt.

Flickan Tjorven bor på ön Saltkråkan i Stockholms skärgård tillsammans med sin hund Båtsman, sina föräldrar Nisse och Märta och sina storasystrar Teddy och Freddy. När det blir sommar flyttar Stockholmsfamiljen Melkerson in i fru Sjöbloms stuga Snickargården, och Tjorven lär känna den jämnårige pojken Pelle, hans storebröder Niklas och Johan, pappan och änklingen Melker samt hans dotter Malin, äldsta barnet i familjen och något av en mamma åt de yngre syskonen. När det blir vinter och jul återvänder Pelle och hans familj till Saltkråkan, men när det återigen blir sommar verkar det som att familjen Melkerson kommer att bli av med stugan. Som tur är lyckas Pelle och Tjorven rädda den i sista stund!

Till skillnad från merparten av Astrid Lindgrens filmatiseringar bygger inte Vi på Saltkråkan på en bok. Manuset skrevs direkt för TV-serien och kom ut i bokform efter att TV-serien visats.

saltkråkan båt vår foto film

SÅNG

Vår på Saltkråkan

Nu ska du höra nånting som jag vill tala om, jag såg en lärka nyss, och det var våren som kom. Nu är våren kommen, nu är våren kommen, alla lärkor börjar drilla då, just då. Vårens eldar brinna, vårens bäckar rinna, vårens kvällar är så blå så blå så blå.

Här kan du sjunga sången
Saltkråkan melker skriver illustration

VET DU VAD?

"Farbror Melker, vet du vad?"

Astrid Lindgren var på sportlov på Långbärsgården i Tällberg i Dalarna och satt en gång i närheten av en liten gosse och hans pappa. Pappan, som var docent, satt och pratade med en annan familj och pojken försökte hela tiden få uppmärksamhet: "Pappa vet du vad?" Han upprepade det säkert 20 gånger. Uttrycket fick nytt liv när Tjorven på Saltkråkan återkommer med frågor till farbror Melker.

CITAT

“Farbror Melker, varför badar du alltid med kläderna på?”

Tjorven i Vi på Saltkråkan
FILMER

Filmer och tv-serier om barnen på Saltkråkan

Se alla filmer
Melker foto saltkråkan

VET DU VAD?

Det som så småningom blev Melker i Saltkråkans uttryck såg Astrid första gången på väggen i farstun hemma hos Ellen Key. I juli 1925 var Astrid 17 år och skulle för Vimmerby Tidnings räkning skriva en reportage-serie kallad ”På luffen”. På sin vandring kom hon att besöka den berömda författarinnan och kvinnosakskämpen. Citatet kommer ursprungligen från 1700-talsförfattaren, poeten och filosofen Thomas Thorild. Citatet har även gett namn åt Jens Andersens biografi om Astrid Lindgren från 2014.

Boken Denna dagen, ett liv
Båtsman

VET DU VAD?

Hunden Båtsman

Hunden Båtsman hette egentligen Eller Caesar och var en stor Saint Bernard-hund på 90 kg. För att man skulle få Båtsman att gå efter Tjorven vart hon än gick, la man torkad fisk i Tjorvens fickor. Men med tiden blev Båtsman väldigt trogen sin Tjorven.

Böcker om barnen på Saltkråkan

CITAT

“Gå ner till Strandvägskajen i Stockholm en sommarmorgon och se om där ligger en liten vit skärgårdsbåt med namnet Saltkråkan I. Om det gör det, så är det den rätta båten och man har bara att gå ombord. Prick klockan tio kommer hon att klämta till avgång och backa från kajen, för nu ska hon ut på sin vanliga färd, den som slutar vid öarna ytterst i havsbandet.”

ur Vi på Saltkråkan
Ett litet djur åt Pelle

Recension av ett litet djur till Pelle

"Detta är alldeles fantastiskt. Jag trodde inte det var möjligt. Inte kunde jag tro att Tjorven kunde se ut på annat sätt, att Båtsman kunde vara aningen smärtare, att allt kunde vara alldeles annorlunda och ändå så fullständigt fulländat finurligt vänligt vridet till något nutida. Samtidigt finns en bibehållen textlojalitet - utan flytvästar på barn i roddbåt och skrivmaskin helt lik författarens egen och handskrivna manus, dock ej med stenografisk handskrift. Maria Nilsson Thore har gjort något genialt och hon har arbetat länge, länge med detaljer och helhet. Från minsta myrkollon och mungipa, till hav och himmel i uppror, framträder med liv och uttrycksfull tydlighet i skickligt använd akvarell. Astrid Lindgrens text är levande, respektfull och tryggt präglad av författarens unika förmåga till muntligt berättande i skrift, men Nilsson Thores bilder ger texten ännu större djup, komplexitet och dramatik. Maria Nilsson Thore torde vara den givna konstnären att föra Astrid Lindgrens texter vidare till nya generationer efter Ingrid Vang Nyman, Ilon Wikland och Marit Törnqvist. Bilderboken Ett litet djur åt Pelle förtjänar att finnas överallt och läsas om och om igen av alla i alla åldrar. Den skänker nytt liv åt texten och åt den som läser och njuter av bilderna. Tänk att detta var möjligt! Årets vinnare av Augustpriset? Helhetsbetyg: 5."

– Jan Hansson, BTJ (bibliotekstjänst)

Andra karaktärer