Astrid med duva

Arvet efter Astrid Lindgren

Trots att det nu är många år sedan Astrid Lindgren gick bort så lever hon i högsta grad kvar ibland oss. Vi läser hennes böcker, ser hennes filmer, sjunger hennes sånger. Många citat ur hennes böcker har letat sig in i vårt ordförråd och hennes värderingar präglar våra uppfattningar om rätt och fel, ont och gott. Hennes betydelse för vårt samhälle går inte att överskatta.

Många nu levande författare, dramatiker och filmare har inspirerats av Astrid Lindgrens verk och hon uppmärksammas ofta på bok-, teater- och filmfestivaler runt om i världen. Sedan Astrids död har det skrivits flera böcker om henne och hennes författarskap, det har gjorts dokumentärfilmer och utställningar. Flera priser har instiftats till hennes ära. Gator har döpts efter hennes karaktärer och hon står staty på många platser.

Astrid lindgren memorial logga litet format

The Astrid Lindgren Memorial Award

Efter Astrid Lindgrens bortgång har det varit många som velat hedra hennes minne. Redan 2002 instiftade Sveriges regering ett internationellt pris i hennes namn, Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne, som delas ut årligen. Prissumman är fem miljoner svenska kronor, vilket gör det till världens största internationella barn- och ungdomslitteraturpris. Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne ges till personer och organisationer som håller högsta konstnärliga kvalitet och som verkar i hennes anda och värnar demokratiska värderingar.

Läs mera på ALMAs hemsida
Astrid Siv Widerberg AL-priset 83 jan Kollsjö

Priser i Astrids namn

Astrid Lindgrens böcker har inspirerat och fortsätter inspirera författare från hela världen att skriva böcker.

Läs mer om priser i Astrids namn
astrid-mottar-expressens-pris-for-basta-barnprogram-50-tal-crop

Priser som tilldelats Astrid

Astrid Lindgren har tilldelats många priser och utmärkelser, bland annat Tyska Bokhandelns Fredspris, Amningshjälpens Bröstpris och Svenska Akademiens stora guldmedalj.

Se alla priser som Astrid har tilldelats
CITAT

“Jag vill skriva för en läsekrets som kan skapa mirakel. Barn skapar mirakel när de läser.”

Ur ’Därför behöver barnen böcker’, tacktalet Astrid Lindgren höll i april 1958 vid mottagandet av HC Andersen-priset.
Brev till Astrid Lindgren,  "snälla posten ni vet väll var Astrid bor, tack"

Astrid Lindgren-arkivet

Astrid Lindgren började redan under sin livstid att skänka brev, artiklar, manuskript till böcker, filmer och teaterpjäser, stenogramblock och mycket annat till Kungliga biblioteket i Stockholm. Hon hade helt enkelt inte någon möjlighet att förvara allting själv. Efter hennes bortgång fortsatte arvingarna att donera viktiga dokument till arkivet. Arkivet är det största en enskild svensk lämnat efter sig och omfattar 140 hyllmeter. År 2005 togs Astrid Lindgren-arkivet upp på Unescos världsminneslista. Utmärkelsen ges av Unesco till arkiv, museer eller dokument som anses ha ett värde för hela mänskligheten.

Om Arkivet på Kungliga Biblioteket
Sos barnbyar

100-årsjubileet

År 2007, då Astrid Lindgren skulle ha fyllt 100 år, firades hon över hela världen. Det publicerades mängder av böcker om och av henne, utställningar öppnades i alla världsdelar, det sändes jubileumsprogram i radio- och tv, det gavs ut frimärken – Astrid Lindgrens minne hedrades på alla upptänkliga sätt. För att hedra Astrid Lindgrens 100-årsminne startades det en insamling för att bygga Astrid Lindgrens Barnby tillsammans med SOS Barnbyar. 2009 stod barnbyn klar. 120 barn har fått en ny familj och skolan och förskolan ger utbildning till hundratals barn.

SOS Barnbyar

- Det som är så speciellt bra med organisationen SOS Barnbyars sätt att ta hand om föräldralösa barn är att de barnen bildar egna, varaktiga familjer. De får en ny mamma, oftast för resten av livet, och nya syskon som alla kommit lika föräldralösa till byn. Byn är överskådligt stor med sina tolv familjehus. Barnen är trygga där. De har avancerad skola och sjukklinik som också barn och sjuka från bygden omkring får komma till. SOS Barnbyar har dessutom ett familjestärkande program för fattiga och behövande utanför byn, för att förhindra att fler barn blir föräldralösa. En SOS Barnby förändrar verkligen livssituationen för en hel bygd, säger Karin Nyman, Astrid Lindgrens dotter.

Valet föll på Centralafrikanska Republiken, som är ett av världens fattigaste länder. Landet har ett stort antal föräldralösa barn, som så väl behöver den omvårdnad och kärlek som SOS Barnbyar sörjer för. En bra plats för Astrid Lindgrens barnby!

Astrid Lindgrens första barnby byggdes i Bouar och i oktober 2009 var den klar, barnen och deras mammor började flytta in. Vid invigningen bestämdes att det En barnby till byggs i Astrid Lindgrens ära. ”Bullerbyn” i Togo står klar för invigning under våren 2019.

Astrid Lindgrens Näs, paviljongen

Astrid Lindgrens Näs

2007, i samband med hundraårsjubileet, invigdes den stora utställningen om Astrid Lindgrens liv och verk på Astrid Lindgrens Näs. Platsen där Astrid föddes och växte upp. Här kan man också få guidade visningar i hennes barndomshem, vandra i de vackra trädgårdarna och se spännande tillfälliga utställningar.

Mer om Astrid Lindgrens Näs
Astrid på tjugosedel

Astrid Lindgren på tjugokronorsedeln

Sedan 2015 är det Astrid Lindgren och Pippi Långstrump som pryder den svenska 20-kronorsedeln. De nya sedlarna smyckas av personer som gjort positiva och viktiga kulturella insatser under 1900-talet. Astrid har sällskap av bland andra Greta Garbo, Dag Hammarskjöld och Ingmar Bergman.

Den okända Astrid liten bild

Böcker om Astrid Lindgren

Den första stora biografin om Astrid Lindgren skrevs av Margareta Strömstedt och kom ut redan 1977, till Astrids 70-årsdag. Sedan dess har det skrivits många böcker med olika ingångar i författarskapet – både för vuxna och barn. Astrid Lindgrens familj startade 2010 ett förlag, Astrid Lindgren Text, som ger ut böcker för vuxna om och av Astrid Lindgren. Här har bland annat hennes krigsdagböcker från andra världskriget getts ut.

Fler böcker om Astrid Lindgren