Astrid Lindgren vid skrivmaskinen
BarndomenUngdomenYrkeslivetOpinionsbildarenÅlderdomen & dödenArvet efter Astrid LindgrenVerken

Astrid Lindgren

Astrid Lindgrens gärning är unik och betydelsefull. Hon var en övertygad humanist. Hon kämpade för barns rättigheter, för jämlikhet och för djurens rätt. Hon stod för sina åsikter med såväl civilkurage och allvar som humor och kärlek. Men det är som författare av barnböcker som Astrid gjort sig mest känd runt om i världen.

Astrid Anna Emilia Lindgren föddes den 14 november 1907 på gården Näs utanför Vimmerby i Småland och dog den 28 januari 2002 i hemmet på Dalagatan 46 i Stockholm. Hon skrev 34 kapitelböcker och 41 bilderböcker som tillsammans sålt i hisnande 170 miljoner exemplar och översatts till över 100 språk.

Astrid signerar böcker på NK  under sent 1950-tal eller början av 1960

Ett makalöst författarskap

Astrid Lindgrens författarskap började 1944. Det är året för hennes debutroman Britt-Mari lättar sitt hjärta, men det är också året då hon halkade i Vasaparken och blev liggande med en stukad fot. För att få tiden att gå skrev hon ner berättelserna om Pippi som hon tidigare berättat för sin dotter Karin. 1945 ges den första boken om Pippi Långstrump ut och resten är, som man brukar säga, historia…

Mer om Astrids verk
svenska akademin medalj pris crop

”Den är tung som en pilsner. Jag är mycket stolt."

Med de orden tackar Astrid Lindgren 1971 för Svenska Akademins stora pris. Astrid Lindgren fick över 100 priser i sitt liv. Det mest udda var kanske Amningshjälpens Bröstpris som hon fick samma år som hon fyllde 80 år – för en mening i Ronja Rövardotter ”Hon (Lovis) tog barnet ifrån honom och la det till sitt bröst, och sedan var där ingen gråt mer.”

Se alla priser som Astrid har tilldelats
astrid-i-varlden-bocker crop

Astrid i världen

Astrid Lindgrens globala genomslag är utan motstycke. Ingen svensk författare har blivit översatt till så många språk som Astrid Lindgren och den totala försäljningen av hennes böcker beräknas i nuläget till ungefär 170 miljoner exemplar. Varje år kommer det nya utländska utgåvor av hennes böcker, trots att det gått över 20 år sedan hon gick bort och över 40 år sedan hennes sista stora berättelse, Ronja Rövardotter.

Mer om Astrid i världen
CITAT

“Och så skriver jag så som jag själv skulle vilja ha boken om jag själv vore barn. Jag skriver för barnet i mig själv.”

Intervju i Läsextra-bilagan till Expressen, 6 dec 1970
Astrid per kagrell kofot liten

Lex Lindgren

Genom hela livet reagerade Astrid Lindgren konsekvent mot orättvisor och förtryck. Vid sidan av sitt författarskap kom hon också att bli en av våra mest betydelsefulla opinionsbildare. Hennes ord kom att spela en betydande roll för att fälla en regering och hon påverkade direkt och indirekt flera svenska lagar. Som 80-årspresent fick hon till exempel en helt ny djurrättslag som ibland kallas ”Lex Lindgren”.

Läs mer om Astrid som opinionsbildare
raben sjögren böcker

YRKESLIVET

Förläggaren

Under 24 år var Astrid Lindgren chef för Rabén & Sjögrens barnboksutgivning. När hon började 1946 var Rabén & Sjögren ett litet förlag, på randen till konkurs. Efter bara några år var det Nordens ledande barnboksförlag. Hon var den första specialiserade barnboksredaktören och hon blev en av de skickligaste förläggarna i den svenska förlagshistorien.

Mer om Astrid som förläggare
Astrid Lindgren sitter på en bänk

VET DU VAD?

Asteroiden Lindgren

Den 1 september 1978 upptäcktes en asteroid av Krims astrofysiska observatorium. År 1996 blev asteroiden av Rysslands vetenskapsakademi uppkallad ”3204 Lindgren” eller ”Asteroiden Lindgren” efter Astrid Lindgren. När det tillkännagavs sägs det att Astrid Lindgren uttalat sig "Från och med nu kan ni tilltala mig Asteroiden Lindgren".

astrid-ett-liv-podcast crop

LYSSNA

stegografitecken2

Podcast: Astrid - ett liv

Lyssna på en dokumentär podcastserie om Astrid Lindgrens liv! Innehållsskapare är Joel Silberstein Hont och Carl Fridsjö som bland annat ligger bakom den framgångsrika podcastserien ”En mörk historia”. Finns där du lyssnar på poddar.

Läs mer

Vanliga frågor om Astrid Lindgren

Böcker om Astrid Lindgren

Kontakta oss

Välkommen att höra av dig till Astrid Lindgren Aktiebolag med frågor, förslag eller idéer som rör Astrid Lindgrens författarskap!

Telefonnummer
08-122 025 00


E-post
[email protected]