Ilon Wikland
Ilon Wikland är den konstnär som har illustrerat allra flest av Astrids böcker. Hon har illustrerat böckerna om Bullerbyn, Lotta på Bråkmakargatan, Bröderna Lejonhjärta, Karlsson på taket, Madicken, Mio min Mio, Nils Karlsson-Pyssling, Ronja Rövardotter, Vi på Saltkråkan och Sunnanäng. Dessutom har hon illustrerat bilderböcker: Draken med de röda ögonen, Jag vill också ha ett syskon, Kajsa Kavat hjälper mormor, Skinn Skerping och många flera.
Ilon Wikland föddes 1930 i Estland och kom som flykting till Sverige 1944. Hon gick i konstskola för Akke Kumlien och kunde med sin historia av estnisk bildkonst skapa sig en ny och unik stil. 1953 sökte Ilon jobb som illustratör på Rabén & Sjögren. Hon möttes av Astrid, som just hade skrivit färdigt Mio, min Mio och som genast såg att Ilon kunde ”rita sagor”. Ilon fick provrita till Mio och sedan fortsatte samarbetet med Astrid Lindgren.
Ilon arbetade nära Astrid och allteftersom bilderna blev klara visade hon upp dem och fick dem godkända. Vid två enstaka tillfällen har Astrid bett Ilon rita om, för att hon själv hade en annan bild av hur personerna såg ut. Karlsson på taket liknade en kamrer och Ronja Rövardotter såg ut som en sameflicka, tyckte Astrid.
Ritar för barnet inom sig
Ilon har sagt att Astrid skriver så att hon oavbrutet ser bilder framför sig. Hon hämtar även inspiration till sina bilder från verkligheten: familjens eget barnrum blev förebild till Lillebrors rum, en liten man i Paris blev till slut Karlsson på taket och på Systembolaget fanns förebilder till Ronjas rövare. Att teckna byggnader, hus och miljöer kräver en hel del efterforskning. Ilon var till exempel tvungen att resa runt och se halva Schweiz innan hon hade klart för sig hur Mattisborgen skulle se ut. Ilon Wikland lägger ner en oerhörd möda på alla detaljer i miljön. Hon vill vara säker på att exakt kunna fånga personernas karaktärer och är väl medveten om de känslor som hennes bilder förmedlar. Målet att få bilden på pappret att överensstämma med den bild som finns i huvudet, uppnås genom att hon ritar om samma bild många gånger, först genom skisser med blyerts och sedan i renritningar gjorda i tusch.
Precis som Astrid Lindgren skrev för barnet inom sig, ritar Ilon ofta för barnet inom sig.
PLATSER ATT BESÖKA
Ilons Wiklands Sagoland
År 2004 donerade konstnären Ilon Wikland sina bokillustrationer till den estniska staten. År 2006 öppnades galleriet i Haapsalu, Kooligatan 5, alldeles nära Ilons farmors hus Lindagatan 2. Det övriga temacentret för barn och familjer öppnades 2009.
Ilon Wiklands Sagoland