2009 tog Studio Ghibli kontakt med Astrid Lindgren Aktiebolag om att få göra en animerad långfilm av sagan om Ronja. Men när förhandlingarna var klara hade studion blivit tillfrågade om de inte istället kunde skapa en tv-serie för det japanska public service TV-bolaget NHK. De tyckte att Ronjas historia passade perfekt och föreslog själva ändringen direkt till Astrid Lindgren Aktiebolag. För Studio Ghibli som innan bara producerat långfilmer skulle detta således bli första gången man skapade en serie. Man förstod att med snävare tidsram som en tv-serie innebär skulle ny animationsteknik behövas. För att kunna återge historien bra i det lilla formatet gick de ihop med den välkända 3DCG studion Polygon Pictures och produktionsbolaget DWANGO Co., Ltd.
I oktober 2014 började serien, på japanska kallad Sanzoku no Musume Rōnya, visas på NHK. Den regisserades av Goro Miyazaki från Studio Ghibli och producerades av Nobuo Kawakami från DWANGO. Sedan dess har den blivit utsedd till ”Best 2D Animated Programme” på Asian Television Awards. Dessutom har den vunnit en internationell Emmy i kategorin ”Best Kids Animation”. Sändningsrättigheterna säljs över hela världen och i januari 2016 började den svenska versionen att visas i Sverige.
Under hela produktionen höll producenterna regelbunden kontakt med Astrid Lindgrens familj och Astrid Lindgren Aktiebolag. Den här nära kontakten, en noggrann läsning av boken och ett ambitiöst forskningsarbete kring europeiska medeltida seder och bruk hjälpte till att blåsa liv i historien, samtidigt som man kunde vara trogen originalet. Det är intressant att se hur japansk serien känns och de övernaturliga varelserna i Mattisskogen är uppenbarligen besläktade med andra mystiska figurer från Studio Ghiblis tidigare produktioner. En svensk kritiker formulerade det så här:
”Det är tydligt att Miyazaki har känt stor respekt för Astrid Lindgrens böcker, något som är märkbart på alla plan i denna tv-serie. Ibland känns det som om de arbetat sida vid sida för att tillsammans skapa något exceptionellt, som om de vore oskiljaktiga. Miyazaki lyckas även med konststycket att göra detta utan att förlora vare sig sin egen eller Astrid Lindgrens säregna röst. Resultatet är en serie som kombinerar två enastående kreatörers vision till något helt och hållet unikt som står på sina egna ben.”
Miyazaki har själv sagt följande om sagan: ”Ronja Rövardotter är inte bara en historia om en ung flickas väg till vuxenvärlden, det är också en historia om kärlek och utveckling mellan förälder och barn, och en historia om vänskapsband. Mitt mål har varit att skapa ett verk som alla, från barn till vuxna, ska kunna njuta av.”