Historien bakom Madicken
En dag när Astrid var sju år mötte hon en nästan jämnårig flicka i Prästgårdsallén, vägen som gick från Näs in till Vimmerby. Flickan hette Anne-Marie och var bankdirektör Ingeströms dotter. Familjen bodde i ett stort vitt stenhus och var närmste grannar med familjen Ericsson på Näs. Snart blev de två flickorna bästa vänner och lekte antingen på Näs eller hemma hos Madicken, som Anne-Marie kallades.
Många av de lekarna finns med i böckerna om Madicken och Lisabet. Madicken var modig, hon var stark och oförvägen och lärde Astrid att slåss. Hon gillade, precis som Astrid, att klättra högt upp i träna och på tak. Lisabet, Madickens roliga och påhittiga lillasyster, hade en hel del likheter med Astrids lillayster Stina.
Det fanns en flicka i Astrids skola som stulit pengar ur en kappficka och köpt godis för. Som straff fick hon stryk inför hela klassen, den historien levde kvar i Astrids minne och kom senare med i Madicken och Junibackens Pims, när Lus-Mia får stryk. I både filmen och boken är det en stark scen – Madickens skrik, hennes NEJ! NEJ! NEJ! som får oss att fatta innebörden i det övergrepp och det våld, som Astrid Lindgren både i sitt liv och sitt författarskap protesterade mot.
Böckernas Madicken är inspirerad av den verkliga Madicken men förstås också av Astrid själv. Anne-Marie Ingeström (gift Fries) var Astrids bästa vän i nästan 80 år. Att Madicken fanns i verkligheten, det avslöjade inte Astrid Lindgren förrän efter Anne-Maries död 1991. "Det var en överenskommelse de hade: det kunde finnas risk att mammas väninna skulle utsättas för uppmärksamhet, och det ville hon inte", har Astrids dotter Karin Nyman berättat.